Muğla bölgesinde turizm adına büyük önem taşıyacak olan ‘Karia Yolu’ projelendirildi. Binlerce yıl sonra Karia Yürüyüş Yolu, yeniden canlandı.

Güney Ege Kalkınma Ajansı’na 2008-2013 yılları arasında 1118 proje başvurusu yapılmış ve bunlardan 112 tanesi GEKA tarafından mali ve teknik destek programları kapsamında 34 milyon lira ile desteklenmişti. Desteklenenlerden biri, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası tarafından geliştirilen ve dört yıllık özverili bir çalışma ile hayata geçirilen ‘Karia’da Yaşam / Karia Yürüyüş Yolu’ projesiydi.
Güney Ege Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen ‘Karia Yolu’ projesi, iki yıl süren yoğun ve kapsamlı, güçlü bir ekip çalışmasının ardından 2013 yılında açıldı. Öncelikli olarak Muğla bölgesinin en önemli sorunlarından biri olan turizmin sezonluk faaliyet göstermesi ele alınmış ve turizmin 12 aya yayılması amaçlanarak bu kapsamda alternatif turizm çalışmalarına ağırlık verilmişti. Ayrıca, Muğla’nın yürüyüş turizminde marka haline gelmesi ile yurt içi ve yurt dışında Muğla ilinin bilinirliğini arttırmak ve yol güzergâhındaki turistik tesisler ve bölge halkının gelir yollarını arttırmak amaçlanıyordu.

Screen Shot 2015-03-07 at 12.31.45

Neden Karia

‘Karia Yolu’ projesi ismini, MÖ 2000’li yılların sonlarından itibaren Güneybatı Anadolu’da varlıklarını sürdüren Karyalılar’dan almaktadır. Karia Medeniyeti isminin ise Yunan tarihçi ve antik yazar Heredot’a göre, efsanevi kurucu kralları Kar’dan türediği ileri sürülmektedir. Karia Medeniyeti’nin başkenti başlangıçta Mylasa’da (Milas) iken, MÖ 4. yüzyılda Halikarnas’a (Bodrum) taşınmış ancak Mylasa önemini korumayı sürdürmüştür. Yaklaşık olarak Büyük Menderes Nehri ile Dalaman Çayı arasındaki bölgeye denk gelen yayılma alanlarında çok sayıda köy ve mezra türü yerleşimin bir araya gelerek oluşturduğu federasyonlar etrafında örgütlenmişlerdir.

Tarihin derinliklerinden gelen böylesine bir medeniyetin izlerinin sürdüğü bir bölgede, Karia Medeniyeti’nin bu proje ile isminin yaşatılması gurur kaynağı olmuştur. Proje kapsamında yapılan uzun soluklu ve kapsamlı çalışmalar sonucunda ve amaçlanan hedefler doğrultusunda ‘Karia Yolu’ projesi hayata geçirildi. 2013 yılı şubat ayında gerçekleştirilen açılış programı ile ulusal ve uluslararası boyutta insanların hizmetine sunuldu. Bir yıl içerisinde binlerin ziyaret ettiği bu yol, ileriki yıllarda bu sayıyı defalarca katlayarak bölgeye ve bölge halkına hizmet etmeyi sürdürecek. Proje, bölge için önemli bir gelir kaynağı haline dönüşecek.

Screen Shot 2015-03-07 at 12.31.07

Gerçekleştirilen Faaliyetler

‘Karia Yolu’ projesi kapsamında öncelikli olarak 820 kilometrelik yol güzergahı tespit edildi ve güçlü proje ekibi oluşturuldu. Ekibin sistemli çalışmaları sonucunda belirlenen güzergah yürünerek GPS koordinatları belirlendi; haritalara işlendi. Çevre duyarlılığı düşünülerek Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan yasal izinler alındı. Yol ikinci kez yürünerek uluslararası standartlarda işaretlemeler yapıldı, yönlendirme levhaları çakıldı. Ziyaretçilere daha iyi hizmet verebilmek adına yerel halka konaklatma eğitimleri verildi. Rehber kitap ve yürüyüş yolu haritası hazırlanarak ziyaretçilerin hizmetine sunuldu.

Screen Shot 2015-03-07 at 12.34.49

Türkiye’nin En Uzun Yürüyüş Parkuru

Eskiden ticaret ve ulaşım için kullanılan patikaların turizme açılmasını sağlayan ‘Karia Yürüyüş Yolu’ projesi 820 kilometrelik yürüyüş alanıyla, Ege ve Akdeniz’den geçen Türkiye’nin en uzun yürüyüş yolu oldu. Barındırdığı bu özelliği ile ulusal ve uluslararası trekking gruplarının önemli ziyaret yerlerinden biri haline geldi. Bu sayede güzergâh üzerinde yer alan turizm tesislerine ve bölgede geliştirilen ev pansiyonculuğu ile yaşayan yöre halkına önemli ekonomik faaliyetler sağlanmakta. Güzergah üzerindeki köyler, rotanın başlangıcındaki ilçeler ve beldeler, önemli bir ticari aktivite kazanmış durumda.

30 bin yönlendirme işareti, 110 yön levhasının dikildiği 820 kilometrelik parkur hakkında açıklama yapan MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş: “Karia Yolu dünyanın en güzel manzarasına sahip olan tematik bir güzergah. Bu bölgenin deniz ve plajları dışında köklü bir kültürü var. Yürüyüş yolunda tarihi, kültürel, doğal ve ekolojik birçok değer var. Biz bu değerleri turizme kazandırmayı hedefledik. Dünyadaki yürüyüş turizminin önemli bir parçasını Muğla’ya çektik ve çekmeye devam edeceğiz. Yürüyüşe çıkan sporcular ve gezginler köylere uğrayarak el sanatlarından satın alıyorlar. Yöredeki küçük pansiyonlarda konaklıyorlar. Böylece turizmi iç kesimlere yaymış olduk. ‘Karia Yolu’ dünyanın ve Türkiye’nin en güzel yolu. Her metresi tarihle dolu; ayrı bir değer bulunuyor.” dedi.

Islah çalışmaları, uluslararası levhalandırma ve işaretlendirme faaliyetleri ile tarihin derinliklerinde kalan patikalar yürüyüşe açıldı. Bu sayede Karia Yolu, özellikle doğa sporlarıyla ilgilenen kişiler ve topluluklar için önemli bir ziyaret noktası haline geldi. Bu projeden en çok turizm acentaları, konaklama tesisleri ve bölge halkı yarar görmekte. Dolayısıyla Muğla ekonomisine önemli bir katkı sağlanmakta.

Karia Yolu, Karia Medeniyeti’nin bıraktığı izlerin peşinde, bilindik turistik merkezlerinin arka bahçesinde, koyların mavisinden tepelerin yeşilliklerine, kıyıların turistik kasabalarından dağ köylerine, patikalardan taş döşeli kervan yollarına, Akdeniz’den Ege’ye, geçmişten günümüze uzanan kültürel, tarihi ve doğal güzelliklerle dolu bir yolculuk vaat ediyor ziyaretçilerine. Antik kentler, orman ile denizin birleştiği yollar ve renkli Ege köyleri doyumsuz güzellikleriyle hayran bırakıyor kendine.

Screen Shot 2015-03-07 at 12.37.14

Karia’nın Jeopolitik Önemi

Karia Yolu’nun çevresinde 3 adet uluslararası havaalanı (Dalaman, Milas/Bodrum, İzmir) mevcut. Ayrıca birçok otobüs firmasının bölgeye düzenli olarak otobüs seferleri bulunmakta.
Muğla ve çevresi bir turizm bölgesi olması nedeniyle hâlihazırda pek çok restoran, turizm acentesi ve çeşitli konaklama imkanları varlığını sürdürmekte ve talep doğuracak olan ihtiyaçları karşılayabilecek nitelikte.

Bölgede rahatlıkla gerçekleştirilebilecek olan çeşitli turizm aktiviteleri de beklentileri yükseltmekte ve bölgeye olan ilgiyi arttırmaktadır. Bunlar arasında dalış, kite surfing, yamaç paraşütü, dağ bisikleti, deniz kanosu, kanyoning, tekne turları, kültür turları yer almaktadır.

Screen Shot 2015-03-07 at 12.29.00