Kültürel öğeleri ve gelenekleri yaşatmak için çalışmalarını sürdüren Bilkent Kültür Girişimi, “Nerede o eski bayramlar?” diyenler için özel bir seri hazırladı. Seride, bayramda misafirlere ikram etmek için evlerin olmazsa olmazı Türk kahvesi ve lokumların yanı sıra tarihi eserlerden esinlenerek hazırlanan ürünler yer alıyor.

1517 yılında Yemen Valisi Özdemir Paşa tarafından getirilen ve kısa zamanda Osmanlı’da günlük hayatın ayrılmaz bir parçası haline gelen kahve, sarayda kadrolu kahveci ustaları tarafından özenle hazırlanıyordu. BKG, 2013 yılında UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne giren Türk Kahvesi’ni, özel tariflerine göre kavrulup öğüterek, klasik ve damla sakızlı çeşitleri ile müdavimlerinin beğenisine sunuyor.

kahve2

BKG’nin Anadolu motiflerini taşıyan fincanlarında ikram edilen Türk kahvesinin daimi dostu ise adını Osmanlıca ‘rahat ul-hulküm’ yani boğaz rahatlatan kelimesinden alan ve tarihi 17’nci yüzyıla dayanan lokum… İstanbul, çini ve nazar boncuğu desenli kutularında çifte kavrulmuş ve farklı meyve aromaları ile birbirinden leziz lokumlar bayram ziyaretlerini tatlandırıyor.

Bayram hediyeleri için de birçok alternatifi barındıran BKG koleksiyonlarında, tarihi değerlerden esinlenerek hazırlanan lokumluklar yer alıyor. Konya Karatay Medresesi’nde yer alan çinilerin ilham kaynağı olduğu Karatay Koleksiyonu’na, turkuvaz firuze, lacivert ve siyah tonları hakim. Topkapı Sarayı’nda yaşamış hasekilere adanan Haseki Sultan Koleksiyonu ise özel sanatçılar tarafından cam üzerine elle boyama tekniği ile hazırlanıyor. Harem hamamında gözdeleri ayırmak için kullanılan hamam kafesinin motiflerinin işlendiği Latis-i Harem Koleksiyonu ise haremin büyüsünü evlerinize taşıyor.

kahve3