KIBRIS’A UÇMA ZAMANI

KIBRIS’A UÇMA ZAMANI

Kıbrıs, Doğu Akdeniz ’in tam ortasında bulunan büy ük bir ada. Akdeniz’de Sicilya ve Sardinya’dan sonra en büyük üçüncü ada. Oldukça stratejik bir konuma sahip. Ortadoğu’ya da yakın, Avrupa’ya da… Tarihte bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış. Deniz, güneş, tarih, kültür… Kıbrıs’ta hepsi var. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, pasaportsuz, sadece kimlikle gidebileceği Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Fly Kıbrıs Hava Yolları ile artık daha y akın. İstanbul, İzmir, Ankara, Ordu/Giresun ve Bodrum’a direkt ve tarifeli Fly Kıbrıs uçuşlarıyla gidebileceğiniz Kıbrıs, dört mevsim boyunca harika bir tatil destinasyonu. Bu yazıda sizin için, Kuzey Kıbrıs’ın gezilecek yerlerini derledik.

Bellapais Manastırı

Girne Dağları’nın eteklerinde, 12. yüzyıldan kalma bir gotik şaheser. Yüzyıllarca manastır ve kilise olarak kullanılan yapı, günümüzde muhteşem manzarası ve serin avlularıyla turistleri kucaklıyor. Yapının yemekhane bölümünde yaz geceleri klasik müzik konserleri dinlemek, Kıbrıs tatillerinin en keyifli deneyimlerinden biri.

Kapalı Maraş

Neredeyse 50 yıl boyunca kimsenin ayak basmadığı, evlerin içinde kocaman ağaçların büyüdüğü, insanın kendini bir kıyamet filminin setinde zannedebileceği bir mahalle düşünün. Ve bu mahalle 1960’lardan, 1970’lerden kalma süper lüks oteller, dükkanlar, kafelerle dolu olsun. Birkaç dakika yürüyerek dünyanın en güzel plajlarından birine adım atabilirsiniz, Hollywood ünlülerinin özel bakımlar için geldiği doktor kliniklerini görebilirsiniz. Ama tüm hayat, 1974’te donmuş haliyle duruyor. İşte Kapalı Maraş… Bir zamanlar Akdeniz’in en gözde ve lüks tatil bölgelerinden biri olan Maraş, bugün ziyaretçilerine son elli yılı nasıl geçirdiğini anlatmayı bekliyor. Sadece Kıbrıs’ta değil, dünyada da örneği kolay bulunmayacak bir deneyim için Kapalı Maraş’ı mutlaka görmek, sokaklardaki rüzgarın fısıltılarını dinlemek gerek.

Lefkoşa Suriçi

Kuruluşu Ortaçağ’a dayanan Lefkoşa şehri, bugün güney ve kuzey Lefkoşa olarak bir hatla ikiye ayrılıyor. Dünyanın ikiye bölünmüş son başkenti olan Lefkoşa’da mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında Venedik Surları ve içindeki onlarca önemli tarihi ve mimari eser yer alır.

Ortaçağ’da yapılmaya başlanan duvarlar, Akdeniz’deki en iyi korunmuş Rönesans surları arasında gösterilir. Lefkoşa’nın kalbi, eski şehir merkezi Suriçi; Büyükhan, Venedik Sütunu, Selimiye Camii (St. Sophia Katedrali), Bedesten, Lüzinyan Evi gibi onlarca önemli tarihi esere ev sahipliği yapar. Suriçi’nde birkaç saatlik bir yürüyüş, tarih boyunca Kıbrıs’ta hüküm sürmüş tüm medeniyetlerin izlerini sürmek için bulunmaz bir fırsattır.

Altınkum Plajı

Kıbrıs’ın en uç noktasında, Karpaz Milli Parkı içindeki koruma altına alınmış bölgede bulunan Altınkum Plajı, gerçek bir doğa harikası. Adanın özellikle İskele ve Karpaz sahillerini dolduran sarı, ipeksi kumsallar, burada kilometrelerce uzanır. Kum tepeleriyle çevrelenen bu bakir sahil şeridi, sadece huzur içinde doğanın, denizin ve sıcak kumların tadını çıkaran az sayıda doğasevere değil, nesli tükenmekte olan deniz kaplumbağalarına da kucak açar.

Caretta Caretta

Akdeniz’in kaybolan güzellikleri Caretta Caretta ve Chlonia Mydas türü deniz kaplumbağaları, her yıl Kuzey Kıbrıs sahillerine binlerce yumurta bırakır. Mayıs ve Eylül ayları arasında Altınkum ve Alagadi sahillerine yuva kuran kaplumbağaların yumurtlamalarını Haziran sonunda; yavruların yumurtadan çıkıp denize ulaşma çabalarını ise Ağustos sonu veya Eylül başı özel etkinliklerle izleyebilirsiniz.

Salamis Antik Kenti

3100 yıl öncesine tarihlenen Salamis antik kenti, ağaçlar ve toprak yığınlarının altında yüzyıllar geçirdikten sonra 19. yüzyılın sonlarına doğru bulundu. İncil’de de adı geçen, Aziz Paul ve Aziz Barnabas’ın vaazlar verdiğine inanılan antik kent, Akalar, Asurlular, Mısırlılar, Persler, Romalılar’ın egemenliği altında asırlarca ayakta kaldı. Dördüncü yüzyılda Akdeniz kentlerini yerle bir eden şiddetli depremler nedeniyle yıkılan kentte liman, Gymnasium, surlar, bazilikalar ve meydanları süsleyen heykeller görülmeye değerdir. Ancak Salamis’in asıl alamet-i farikası, günümüzde de konserlere ve festivallere ev sahipliği yapan antik tiyatrodur.

Kıbrıs’ta Gece Hayatı

Tam bir tatil adası olan Kıbrıs, dört mevsim boyunca çok renkli ve hareketli bir gece hayatına sahiptir. Sadece gece kulüpleri ve barlar değil, plajlar ve meyhaneler de yaz kış her yaş ve gruptan binlerce konuk ağırlar. Kıbrıs’a özel meyhane kültürü, mutlaka yaşanması gereken bir deneyimdir. Aileler, gençler, kadınlar, erkekler ve Kıbrıs gecelerinin tadını unutamayan dünyanın her yanından turistlerin doldurduğu mekanlara en güzel örneklerden biri, Ülfet’tir. Girne’de eski Türk mahallesinde yer alan Ülfet, hem mahallenin tarihi dokusuna, hem de geleneksel Kıbrıs mekanlarının karakterine uygun, yeni nesil bir meyhane olarak çok kısa zamanda Kıbrıs gece hayatında sağlam yer edindi.