Folik asit, vitamin içeriği ve afrodizyak özelliğiyle nam salmış, antik çağlardan günümüze insanlar tarafından bilinen ve tüketilen değerli bir besin, kuşkonmaz… “Asparagus Officinalis” çalı bitkisinin baharda toprak yüzeyine uzattığı sürgünleri olan kuşkonmaz, yerli ve taze üretimiyle sofralara konuk oluyor.

Sağlık Kaynağı Kuşkonmaz

Vücut sistemlerinde detoks görevi gören, anti-aging karşıtı özelliğiyle dikkat çeken, kemik erimesi ve kireçlenmeye karşı etkili, afrodizyak kaynağı kuşkonmaz, son zamanlarda sofraların vazgeçilmezi oldu. Çok yıllık otsu bir bitki olan kuşkonmaz; magnezyum, sodyum, demir, bakır, fosfor, selenyum, çinko, kalsiyum ve mangan gibi mineraller açısından zengindir. C vitamini, K vitamini, B6 vitamini, A vitamini, tiamin ve niasin gibi vitaminler de içerisinde yeterli miktarda bulunuyor. Mineral ve vitamin yönünden oldukça zengin olan kuşkonmaz vücudun ihtiyacı olan maddelerin temininde önemli bir besin maddesidir. Mucize bitkilerden biri olarak kabul edilen; vücudu ve hayatı sağlıklı bir hale getirmek isteyenlerin tercihi kuşkonmaz, bu içeriğiyle güçlü bir idrar söktürücü ve kum döktürücü etkiye sahip. Kalbi güçlendirme ve kanı temizleme özelliği olan kuşkonmaz, sindirimi kolaylaştırıyor. Ayrıca göz sağlığı için de etkili olduğu biliniyor. Lifli yapısı özellikle kabızlık çeken hastalar için bağırsakları çalıştırması yönüyle tavsiye ediliyor.

Anne Adaylarının Folik Asit Deposu

Folik asit gebelik öncesi ve gebelik döneminde tüketilmesi oldukça önemlidir. Yüksek folik asit ve vitamin içeriği ile kuşkonmaz özellikle hamile ve hamilelik için hazırlık yapanlar için önemli besin kaynağı… Kuşkonmaz, folik asit ihtiyacı için hamileler ve yeni doğum yapan annelerin bilhassa tüketmesi gereken yiyeceklerdendir. Ayrıca kuşkonmazda, emziren annelerin süt üretimi için gerekli hormonlar bulunduğu için yenmesi özellikle öneriliyor.

Türkiye’de Kuşkonmaz

Kültüre alınmış kuşkonmazın ülkemizde ilk kez yetiştirilmesi Cumhuriyet’in kuruluş döneminde olmuştur. Mustafa Kemal, muhtemelen ataşe-askerlik yıllarında Orta Avrupa’da tanıdığı kuşkonmazı sevip peşine düşmüş ve ilk kuşkonmaz yetiştirme girişimi Atatürk’ün isteği üzerine Avrupa’dan kuşkonmaz tohumu getirilmesiyle Yalova Devlet Çiftliği’nde yapılmış.

Kuşkonmaz Üretimi

Kuşkonmaz tohumundan elde edilen kuşkonmaz fideler! tarlalara dikilir. Fideler 2 yıl bakımdan sonra üç yaşlarında azar azar ürün vermeye başlarlar. Her bahar toprağın belli bir ısı derecesine ulaşmasıyla uyanan kuşkonmaz kökleri sürgün vermeye başlar. Daha çok Avrupa’da kültürü yapılan kuşkonmazın çeşitleri doğal olarak oraların iklimine göre ıslah edilmiş çeşitleridir. Avrupa’da sezonu ve kısadır, yaklaşık 2 ay sürer, Türkiye’de ise yazların daha uzun olması sebebiyle daha uzun bir dönem ürün alınabilir.

NOMAD TARIM

Nomad Tarım, Sarıcakaya Kuşkonmaz Vadisi markasını uygun fiyata bahçeden yerli üretim marketlerde ve semt pazarında satışa sunarak daha fazla kişiye ulaşmasını sağlıyor. 2004 yılında İstanbul’da kurulan Nomad Gıda Tarım Turizm San. Tic. Limited Şirketi tarafından Eskişehir’de 50 hektar alanda iyi Tarım Uygulamaları ve Globalgap standartlarında Sarıcakaya Kuşkonmaz Vadisi markasıyla kuşkonmaz üretimi yapmaktadır. Sarıcakaya Kuşkonmaz Vadisi’nin sertifikasyon denetimleri ECAS Belgelendirme Denetim LTD. ŞTİ. tarafından düzenli olarak yapılmaktadır. 2017’de Globalgap’in tamamlayıcısı olarak sosyal standartların uygunluğunu teyit eden SEDEX sertifikasyonu ile ilgili çalışmaları da başladı. Üretim, uzman ziraat mühendislerinden oluşan kadrosunun gözetiminde yapılmaktadır. Tüm ürün lotları istisnasız olarak kalıntı analizinden geçmektedir. Nomad Tarım’ın kurucusu Arman Badur, tarıma başlama serüveni şöyle anlatıyor: “Ailemin kökeni baba tarafım Girit, anne tarafım ise Midilli adasından. Bu sebeple otları bilerek ve bolca yiyerek büyüdüm. Mevsimine göre radika, filizler, enginar, maratalar ve bir sürü değişik ot mutfağın rutin parçalarıydı. Babaannem devamlı ot toplardı, biz de eşlik ederdik. Ancak 2003 yılına kadar otlara olan ilgim “yiyici” seviyesindeydi. Kültüre alınmış kuşkonmazla yurt dışında tanıştım. Hatta uzun bir süre bizdeki filizlerle bağlantılarını da fark etmemiştim. Daha sonra bu durumu fark ettiğimde bir şeyler yetiştirmenin büyüsüne kapılarak İstanbul Silivri’de bir tesis kurdum ve tarlalar kiralayarak kuşkonmaz üretmeye başladım. Kısa zaman içinde bu faaliyet ana işime dönüştü. Üretim kapasitesini arttırmaya karar verdiğimizde de İstanbul’dan fazla uzaklaşmadan ılıman Ege havasını yaşayabileceğimiz bir yer olmasını istedik ve böylece Eskişehir’in Sarıcakaya vadisini keşfettik. Burası kuzeyi ve güneyi sıra dağlarla kapalı olduğundan her ne kadar Orta Anadolu sayılsa da bu korunaklı ve çukur vadi erkenci ve uzun dönem bir üretime izin veriyor. Bu bölgede 2011 yılından itibaren bahçeler kurmaya başladık. Üretimimizde standart olarak “iyi Tarım Uygulamaları’”nı seçtik. Bölgenin doğal güzelliği ve ikliminin uygunluğu dışında en önemli özelliği elbette İstanbul pazarına yakınlığı.”

 

 



 

 

Koşkonmaz Tarifleri


KUŞKONMAZ ÇORBASI

 

Malzeme :

* Yeşil kuşkonmaz (Porsiyon başına üç adet kuşkonmaz)

* 2 diş sarımsak

* 1 baş soğan

* 100 gr. Tereyağı

* 1 tutam dereotu

* 100 gr. krema (Arzuya göre)

 
YAPILIŞI :

Kuşkonmazların en altından 3cm’lik kısmı keserek atın ve alt yarısının kabuklarını sebze soyacağı ile soyun. Kuşkonmazların uç kısımlarını keserek ayırın. Kuşkonmaz gövdelerini iri parçalar halinde kesin, iri kıyılmış bir soğanı ve iki diş sarımsağı zeytinyağında kuşkonmazlar ve limon suyu ile beraber 5 dakika kavurun. Su ekleyin ve kaynadıktan sonra 20 dakika daha pişirin. Tereyağı ekleyerek karışımı pürüzsüz bir dokuya kavuşana kadar ‘blender’dan geçirin. Çorbanızı dereotu ve çiğ kuşkonmaz uçları ile süsleyerek servis edebilirsiniz. Kuşkonmaz uçlarını az haşlayarak da kullanabilirsiniz. Arzuya göre servis ederken krema da ekleyebilirsiniz.

NOT: Dilerseniz yeşil kuşkonmaz çorbasına renk katması için bir kaç yaprak ıspanak, yoğunluğunu arttırmak için ise patates ekleyebilirsiniz. Porsiyon başına üç kuşkonmaz düşünerek yapabileceğiniz bu çorbada beyaz ve yeşil kuşkonmaz kullanabilirsiniz.

 

 


JAMBONA SARILMIŞ KUŞKONMAZ

 

Malzeme :

* 12 adet kuşkonmaz

* 12 dilim jambon

* Tereyağı ya da zeytinyağı

 
YAPILIŞI :

Kuşkonmazların en altından 3cm’lik kısmı keserek atın ve alt yarısının kabuklarını sebze soyacağı ile soyun, kaynar suya atarak 2 dakika kadar haşlayın ve ardından buzlu suya alıp hızlıca soğutun. Sonra kuşkonmazları havlu kağıt ile kurulayıp jambon, pastırma, bacon veya dilediğiniz şarküteri dilimleri ile tek tek sarın. Üzerine az yağ sürerek fırınlayın ya da döküm bir tavada döndürerek kızartın.

 

 


KUŞKONMAZLI VE KEÇİ PEYNİRLİ KİŞ

 

Malzeme :

* 8 kuşkonmaz (sapları soyulmuş)

* 50 gr tereyağı

* 2 yemek kaşığı ayçiçeği yağı

* 1 küçük soğan (ince kıyılmış)

* 2 yumurta

* 250 ml krema

* 55 gr keçi peyniri

* Tuz

* Karabiber

Hamur için :

* 190 gr un

* Yarım tatlı kaşığı tuz

* 115 gr margarin

* 2-3 yemek kaşığı soğuk su

 
YAPILIŞI :

Hamur için: Un ve tuzu bir kasede yağı yedirerek karıştırın. Azar azar suyu ekleyip hamuru top haline getirin. Hamuru yağlanmış tart kalıbına yayın ve üzerine yağlı kağıt serin. Üzerine ağırlık yapması için kuru fasulye veya nohut yerleştirin. 180 dereceye ayarlı fırında 10 dakika pişirin. Kağıdı ve üzerindeki ağırlığı alıp hamuru sertleşinceye kadar 5 dakika daha pişirin. Soğumaya bırakın. Kuşkonmazların en altından 3cm’lik kısmı keserek atın ve alt yarısının kabuklarını sebze soyacağı ile soyun. Doğradığınız kuşkonmazları, ince kıyılmış soğan ile tavada yumuşayıncaya kadar zeytinyağı ile kavurun. Kuşkonmaz karışımını tart tabanına yayın. Bir kasede yumurta ile kremayı çırpın. Peynir, tuz ve karabiberi ekleyip tartın üzerine dökün. Kalan kuşkonmazları iç malzemenin üzerine çark biçiminde dizin ve tekrar fırına vererek üzeri sertleşinceye kadar 25-30 dakika pişirin. Dilimleyerek servis yapın.

 

 


KUŞKONMAZLI MAKARNA

 

Malzeme :

* 1 bağ kuşkonmaz

* 2 diş sarımsak

* 1 orta boy soğan

* 100 gr. ayıklanmış bezelye

* 200 gr krema

* 1 paket makarna

* 1 demet dereotu

* Zeytinyağı

 
YAPILIŞI :

iki diş sarımsak ve 1 orta boy soğanı doğrayıp zeytinyağında kavurun. Kuşkonmazların en altından 3cm’lik kısmı keserek atın ve alt yarısının kabuklarını sebze soyacağı ile soyun, irice doğradığınız kuşkonmazlara ayıklanmış bezelye tanelerini ekleyip 5 dakika sote edin. Krema ekleyip bir kez kaynatıp ateşten alın. ‘Al dente’ pişirdiğiniz makarnanızla bu sosu karıştırın, ince kıyılmış bol dereotu ilave ederek servis edin.

 

 


HOLLANDEZ SOSLU KUŞKONMAZ (2 kişilik)

 

Malzeme :

* 250 gram tereyağı

* 3 yumurta sarısı

* 1 limon

* 2 bağ beyaz kuşkonmaz

 
YAPILIŞI :

Hollandez sos için; 250 gram sade yağı eritin. Yanmamasına özen gösterin ve soğumaya bırakın. 3 yumurtanın sarısını ayırıp bir kapta blender ya da çatal yardımı ile çırpın. Kısık ateşte sıcak su dolu tencerenizin üstüne yumurtaların çırpıldığı kabı oturtun. Yağı azar azar yumurtaya ekleyerek çırpmaya devam edin. Yağı sıcak ve hızlı eklerseniz yumurta pişer ve sosunuz katılaşır. Yumurta ve yağınızı çırpmayı bırakmadan 1 limonun suyunu ekleyerek çırpmayı sürdürün. Az tuz ve az karabiber ekleyin. 2 bağ beyaz kuşkonmazın diplerindeki en az 3 cm’lik kısmını kesip atın. Kuşkonmazın ucu dışında tamamını sebze soyucu ile soyun. Kaynar suya atarak 8 dakika haşlayın. Üzerine hollandez sosunu dökerek servis edin.