DOĞANIN BÜYÜLÜ MUCİZESİ

DOĞANIN BÜYÜLÜ MUCİZESİ

Öyle bir seyahat düşünün ki; bambaşka bir coğrafyaya gidip, yepyeni kültürler ve insanlarla tanışıp, büyüleyici ışıkların izinden gidiyorsunuz.

Finlandiya’nın kuzeyi, Kuzey İşıklarını, yani Aurora Borealis’in en iyi izlendiği yerlerden. Bu büyüleyici olayı izleyince doğanın sunduklarının güzelliğiyle insan özüne dönüyor ve bu dünyada yaşamanın ne büyük şans olduğunu anlıyor. Doğayı korumak, özümüzü korumak demek; özümüzü korumak için ise doğayı gerçekten anlayabilmek gerekiyor. Kuzey Işıkları seyahati size bu imkanı sunuyor.

KUZEY IŞIKLARI / AURORA BOREALIS
Dünyanın kutuplara yakın noktalarında görülen, güzelliği ile bizi büyüleyen bu doğa olayının bir sebebi var aslında. Çok basitleştirilmiş şekli ile, güneşte bulunan elektron ve protonların güneş fırtınaları ile dünyaya doğru savrulması, kutuplardaki düşük kuvvetteki elektromanyetik alanları geçip atmosferdeki gaz molekülleri ile temas ettiğinde ise renklenip dağılmasına deniyor.

Güneşin sıcaklığının merkezinde 15 milyon dereceyi bulduğu düşünülüyorve bu sıcaklıklarda gaz molekülleri sürekli çarpışıyor ve patlamalar yaşanıyor. Serbest kalmış elektron ve protonlar güneşin atmosferinden çıkıp yaklaşık 40 saat süren bir yolculuğun ardından dünyaya ulaşıyor. Normal şartlarda dünyanın elektromanyetik alanı bizi güneşten gelen zararlı ışınlardan ve moleküllerden koruyor. Bu yüklü moleküller de her ne kadar dünyanın elektromanyetik alanı tarafından dışa doğru itilse de, kutuplarda bu itişin güçsüz olması sebebiyle kutuplardan girmeyi başarıyor. Atmosferde bu yüksekliklerde (80 ila 640 kilometre) nitrojen ve oksijen atomlarının çoğunlukta olması sebebiyle, elektron ve protonlarla çarpıştıklarında bu zerrecikler enerji kazanıyor. Daha sonra enerjinin azalması ile rahatlayan bu zerrecikler değişik dalga boylarında fotonları açığa çıkarıyorlarve bizlere büyüleyici gelen renkli görüntüler oluşuyor. Oksijen atomları genelde yeşil, bazen ise kırmızı ışıkyayarken; nitrojen atomları ise daha çok turuncu/kırmızı renkler yayıyor.

Biz her ne kadar Kuzey Işıkları olarak adlandırsak da, bu doğa olayı hem kuzey yarım kürede, hem de güney yarım kürede gerçekleşiyor. Kuzey’yarım küredekilere ‘Aurora Borealis’, yani kuzeyin şafağı; güney yarım küredekilere ise ‘Aurora Australis’ güneyin şafağı adı veriliyor. Güney yarım kürede, bu güzelliklerin görülebileceği bölge yaşam şartları için çok elverişli olmadığından genelde hep kuzey yarım küredeki kuzey ışıklarından bahsediyoruz. Ancak bilim adamları çoğu görüntünün hem kuzey hem güney yarım kürede ayna yansıması gibi – aynı zamanda, birbirinin aynısı olarak ortaya çıktığını söylüyor.

1880’lerden itibaren bu doğa olayı üzerinde tartışmalar olmuş, 1950’lerde ise araştırmalar ile olayın sebepleri aydınlatılmış . Roma mitolojisinde, Aurora şafak tanrıçasıdır. Eski zamanlarda ise kuzey ışıkları savaş veya kıtlığın habercisi olarak görülüyormuş. Günümüzde bile birçok insanı güzelliği ile büyülüyor ve sadece onları görmek için insanlar kilometrelerce seyahat ediyor.

EN GÜZEL NEREDE GÖRÜLÜR?
Kuzey ve Güney yarım kürede, elektromanyetik alanının en az olduğu kutuplara yakın bölgeler bu doğa olayını görmek için en ideal bölgeler. Kanada, Alaska, İzlanda, Norveç ve Finlandiya öne çıkan yerlerden. Ancak hem ulaşımın kolay olması hem de bütçe olarak düşünüldüğünde, İskandinavya ülkeleri öne çıkıyor.

Doğru yeri bulmanızda dikkat etmeniz gereken başka noktalar da var. Bunları sizin için aşağıda derledik.

1) Kesinlikle mümkün olduğunca yapay ışıklandırmalardan uzak durmanız gerekiyor. Bunun için de büyük şehirlerin dışında, kırsal kesimlerde bulunmak avantajlı. Eğer şehre yakın bir yerde kalırsanız, her gün çok uzak mesafeler kat ederek ışıklandırmalardan uzaklaşmanız gerekiyor – ki bekleme süreleri uzun olabileceğinden bu çok yorucu olabilir.

2) Havanın karanlık olması gerekiyor. Gün ışığı olduğu zaman, kuzey ışıklarını görmek zorlaşıyor.

3) Hava durumunun mümkün olduğunca uygun olması gerekiyor. Bulutsuz geceler, kuzey ışıklarını görebilmek için en elverişli akşamlar.

4) Solar aktivite olarak adlandırılan güneşteki hareketliliğin yüksek olması gerekiyor. Ne kadargüneşfırtınaları kuvvetli ise, o kadar zerrecik dünyaya ulaşır ve görülen ışık o kadar kuvvetli olur ve uzun sürer.

5) Şunu da söylemek gerekir ki, kimse yüzde 100 kuzey ışıklarının görüleceğinin garantisini veremiyor. Sadece seçimlerde olasılıkları arttırıyor ve şanslı olmayı dileyebiliyorsunuz!

FİNLANDİYAVE LAPONYA

Lapland, Türkçe adıyla Laponya üç ülkenin; Finlandiya, Norveç ve İsveç’in kuzey kutup dairesinde kalan kısmına verilen ad. Kışın büyüleyici bir güzelliğe sahip ama çok soğuk. Soğuklar, -50 dereceye kadar varabiliyor. Havalar böyle olunca tahmin edersiniz ki, her yer göz alabildiğine kar. Bu kar Kasım ayından, Nisan ayına kadar yerden kalkmıyor. Ama hayat böyle aktığı için olsa gerek, kardan kaynaklanan hiçbir sıkıntı ile karşılaşmıyorsunuz.

REN GEYİKLERİ
Açık havaya çıktığınız an kızaklara bağlı, birçok geyik görüyorsunuz. İki kişilik kızakları çekiyorgeyikler. Dizlerinize örtülen geyik postuyla keyifli birgeziye çıkabiliyorsunuz. Bölgenin en büyük geçim kaynağı geyikler. Zaten bölgede insandan fazla geyik yaşıyor. Doğada sürüler halinde yaşayan geyikler, yaz sonunda yakalanıyor. Yakalayan çiftlik geyiği sahipleniyor ve damgalıyor. Çiftliklerin kendi armalarıyla işaretlenen hayvanlar, başka çiftliklere karışsa bile, sahibine iade ediliyor. Bu hayvanların bir kısmı kızak çekmede kullanılıyor. Bir kısmının da yenmek için kesildiğini tahmin edersiniz. Postları şapka, eldiven, yelek olarak satılıyor. Düşen boynuzlarından da hediyelik eşyalar yapılıyor.

HUSKY KIZAK KÖPEKLERİ
Ren geyikleri gibi Laponya’da kızakları çeken Husky köpeklerde var. Sürekli havlayan köpekler, kızak için alınacaklarını anladıklarında birden susuveriyorlar. Kısa mesafe koşmaktan çok rahatsız olurlarmış. Sürekli koşmak istiyorlar. 5,10 dakikalık turlar olduğu gibi, birkaç günlük kızak turları da mevcut.

BUZ OTEL
Dünyadaki en ilginç otellerden biri Laponya’da: Buz Otel. Kar yerden kalkana kadar işletilen ve her sene yeniden yapılan, odaları buzdan, masaları buzdan, yatakları buzdan, duvarları buzdan, çatısı buzdan bir otel. Gece kaz tüyü uyku tulumlarıyla yatılan fantastik bir otel.

RAUNA HAYVANAT BAHÇESİ
Laponya’nın Finlandiya’da kalan bölümüne gittiyseniz Rauna Hayvanat Bahçesi’ni de ziyaret edebilirsiniz. Başka bir yerde göremeyeceğiniz birçok hayvanı burada görmeniz mümkün. Kutup ayısı, kar baykuşu bunlardan sadece ikisi.


KUZEY IŞIKLARI İZİNDE LAPONYA
06-11 MART 2017

Bi’GezGel.com ekibi sizi mart ayında Laponya’ya Kuzey Işıkları’nı görmeye davet ediyor.

Türkiye’den Finlandiya’nın Kukkolan-kosi Köyü’ne uzanacak yolculuğunuz… Kışın aslında nasıl bir mevsim olduğunu anlayacak, insanların içinde bulundukları doğal şartlara nasıl uyum sağladığını göreceksiniz. Profesyonel doğa fotoğrafçısı Gabriele Menis eşliğinde, büyüleyici Kuzey İşıklarının peşinden gideceksiniz. Yerel balıkçı köyünü ziyaret edip buzda balık tutacak, kendi tuttuğunuz taptaze balığı yiyebileceksiniz. Husky Safarisi’ne çıkıp kızağa vurulmak için heyecanlanan dostlarınızın heyecanına tanık olacak, el değmemiş ormanlarda buz üzerinde kızak ile adeta uçacaksınız. Ren geyiği çiftliğini ziyaret edecek, bu muhteşem hayvanların insanlariçin hayatı nasıl kolaylaştırdığını göreceksiniz. Şaman eşliğinde enerjinizi hissedeceksiniz.

DAHİL OLAN HİZMETLER

  • Programda belirtilen dış ve iç hat uçuşları
  • Torne River Cottages, Kukkolankoski’de 5 gece oda&kahvaltı konaklama
  • Tüm akşam yemekleri
  • 4 öğle yemeği
  • Programda belirtilen tüm turlar
  • Tüm yolculuk boyunca size eşlik edecek Bi’GezGel.com yetkilisi
  • Kuzey Işıkları izinde, profesyonel doğa fotoğrafçısı: Gabriele Menis
  • Tüm yolculuk sizinle olacak özel araç
  • Seyahat Güvence Sigortası (sağlık sigortası kapsamlı)