Elektrikli Otomobiller

Elektrikli Otomobiller

Tesla’nın yaratıcısı Elon Musk’ın hayali herkesin elektrikli otomobiller kullanması… Bu hayali çok yakında gerçek olabilir! Tüm segmentler için üretilen iddialı modeller dikkat çekiyor.

JAGUAR I-PACE

Geçtiğimiz günlerde dünya lansmanı yapılan Jaguar I-Pace’te ön ve arkada olmak üzere, yerleştirilen iki adet elektrikli motor bulunuyor. Bu iki elektrikli motoruyla I-Pace, 400 beygir güce, 700 Nm torka ve dört tekerlekten çekiş olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca 90 kW‘lık bataryalarıyla ortalama 500 km menzile sahip olan I-Pace, Tesla Model 3 ile benzer bir menzili kullanıcılarına sunmayı hedeflemiş.

Aracın içerisindeyse bambaşka bir görünüm var, Jaguar’ın en güçlü yanlarından biri olan tasarım anlayışını burada da görmek fazlasıyla mümkün. İçeride, panoramik cam tavanın etkisini pekiştirdiği bir hayli ferah ve geniş bir yaşam alanı sunuluyor. Jaguar I-Pace’te araç içerisinde sunulan alan, diz mesafesi ve bagaj hacmi, en yakın rakiplerini korkutacak gibi gözüküyor. Ön konsol ise aracın teknolojisini yansıtan oldukça sade, şık ve teknolojik bir kokpitteyer alıyor. Özellikle jaguar’m start düğmesini direksiyonun üzerine koyması sıradışı olsa da etkileyici bir detay.

BMW 13

125 kW elektrik motora sahip olan model 250 Nm tork değeri gibi muazzam bir güce sahip. 18.8 Kw/s batarya kapasitesi olan İ3,190 km menzile sahip. I3İÇ dizayn bilindik BMW tasarımından farklı bir kokpitle bizleri karşılıyor. İki kollu direksiyon simidi, gösterge paneli ve klima kumandaları bunu sağlayan detaylardan. Radyo kontrol ve ön konsoldaki ekranı kontrol eden Joystik kumandası ise BMW modellerinden tanıdık. Modelin içerisindeki malzeme kalitesi ise gözenekli okaliptüs ağacı, zeytin yaprağı, tabaklanmış deri ve yün malzemeler sağlanmış. Ayrıca kullanılan malzemelerin %25’inin de geri dönüştürülebilir olması dikkat çekici. Koltuklar aktif iklimlendirme özelliğine sahip. Bu sayede yaz aylarında daha az ısınan koltuk, kış aylarında ise size maksimum ısı sağlayarak konforunuzu arttırıyor. BMW İ3’te Atelier, Loft, Lodge ve Süite olmak üzere 4 farklı iç mekan kombinasyonuna yer verilmiş. D,N ve R seçenekleri olan şanzıman kaba bir kol ile seçilebiliyor. Ayrıca otomobili çalıştırmak içinde bu kol üzerindeki tuşu kullanıyorsunuz. BMW modellerinden alıştığımız sürüş modları burada da karşımıza çıkıyor. Yalnız tek fark içten yanmalı modellerde performansa doğru artan modlar BMW İ3’te ekonomi odaklı olarak konumlandırılmış. Comfort, EcoPRO ve EcoPRO+ olarak sıralanan sürüş modlarmda Comfort seçeneğinde BMW İ3 size maksimum konforlu şürüş sağlıyor. Klima sistemine maksimum güç vermek ve daha az enerji geri dönüşümü sağlayarak sürüş sırasında yığılmaları azaltmak bunlardan sadece birkaçı. EcoPRO + modunda ise model size maksimum menzil sağlamak için klima ve benzeri konfor detaylarını tamamen kısıyor. Ek olarak enerji geri dönüşümü sağlamak için gazdan ayağınızı çektiğinizde daha fazla frenleme yaparak maksimum verim sağlıyor. Dışa doğru ters açılan arka kapı, arka koltuğa binişleri kolaylaştırıyor.

BMW İ3; 125 kW yani yaklaşık 170 Bg güç üreten elektrikli motora sahip. Bu motor ayrıca 250 Nm tork değerine sahip. Bu değerle 0-100 Km/s hızlanmasını 7.2 saniyede tamamlarken maksimum 150 Km/s hıza sahip. Model fabrika verilerine göre 190 Km menzil sunuyor. Sürüş karakterinize göre 130 ile 160 Km arasında değişim gösterebiliyor. Modeli evdeki prizden de şarj edebiliyorsunuz. Evde kullanılan priz ile araç 6 ila 8 saat arasında değişen sürelerde şarj edilebiliyor. BMW i Wallbox Pure/Pro ile AC hızlı şarj ile 3-6 saat arasında şarj olan BMW İ3, DC hızlı şarj ile 30 dakika gibi kısa bir sürede %8o doluluk oranına ulaşıyor.

BOLLINGER B1

AMERİKALI BOLLINGER MOTORS’UN SINIFINDA BİR İLK OLAN B1 MODELİ, GEÇTİĞİMİZ TEMMUZ AYINDA TANITIMINI GERÇEKLEŞTİRDİ. SADE TASARIMIYLA MERAKLILARINDAN TAM NOTALAN B1, KASLI YAPIDAKİ TASARIMIYLA SINIFINDA EFSANELEŞMİŞ MODELLERLE KIYASLANABİLECEK BU ARAZİ ARACI, TEK SEFERDE 321 KİLOMETREYE KADAR MENZİL KAT EDEBİLİYOR. BATARYALARI HIZLI ŞARJ DESTEĞİYLE 75 DAKİKADA DOLU HALE GETİRİLEBİLİYOR. 360 BEYGİRLİK GÜCÜNE 649 NM TORKUN EŞLİK ETTİĞİ ARAÇ, 205 KM/S’LİK MAKSİMUM HIZ VE 4.5 SANİYELİK 0-100 DEĞERLERİNE SAHİP.

BMW 18

BMW markasının bu zamana kadar yapmış olduğu en fantastik spor araç. Sportif otomobiller konusundaki deneyimini, yeni tasarım ilkeleri ve çevrecilik felsefesi ile yoğurarak sunan markanın, 4689 mm uzunluğa sahip aracı. BMW’nin ilk plug- in hibrid aracı olma özelliğini taşıyor, kısacası iki motor ile çalışıyor. 3 silindirli, 1.5 litrelik 231 beygir güç, 320 Nm tork üreten benzinli motor TwintPower Turbo teknolojisine sahip. Yakıt ile çalışan bu motor, gücü arka tekerleklere otomatik şanzımanla iletiyor ve tek başına 250 km/s hıza çıkıyor. Bu geleneksel motora eşlik eden elektrikli motor ise 131 beygir güç, 250 Nm tork üretiyor. Elektrikli ünite gücünü sıvı soğutmalı lityum-iyon pillerden alıyor, gücü ön tekerleklere iki aşamalı otomatik şanzımanla yolluyor. İki motorun işbirliği ile araç 362 beygir güç, 570 Nm tork üretmekte, ve 0-100 km/s hızlanmasını 4.4 saniyede tamamlıyor. Oldukça verimli bir şekilde 4X4 sürüş yapan araç, virajlarda tekerleklere yollanan güç miktarını duruma göre ayarlıyor. 100 km’de 2,5 litre yakıt harcarken 59 gram CO2 salmımı yapması ise etkileyici bir durum. Elektrikli motor tek başına kullanıldığında 35 km’lik bir menzile sahip, ve maksimum 120 km/s hız yapabiliyor. Yakıt deposu dolu benzinli motor, tam şarjlı elektrikli motor eşliğinde kullanıldığında 500 km’den fazla bir menzil elde ediliyor. i8, 5 farklı sürüş modu ile farklı miktarlarda verimlilik elde ediyor. Sportif özellikleri elektrik verimliliği ile birleştiren Comfort modu, ekonomi odaklı ECO PRO modu, ve elektrikli motordan güç takviyesi alan Sport modu en çok dikkat çeken seçenekler. Bu modlara Driving Experience Control ve eDrive düğmeleri aracılığıyla erişiliyor.

0.26 Cd’lik rüzgar direnci ile i8, bünyesindeki harika teknolojilerin rüzgar tarafından gölgelenmesini engelliyor. Alçaktaki ağırlık merkezi ve 50:50 ağırlık dağılımı sayesinde sürüş çok daha dengeli hale geliyor. 0.7 mm’lik camlar, telefon sektöründen tanınan Gorilla Glass akrabası ve kimyasalla güçlendiriliyorlar. Tıpkı bu cam örneği gibi başka yerlerde de alman ufak önlemler sayesinde i8 daha da hafifliyor. Standart olarak sunulan full LED farlar, opsiyonel Lazer teknolojisi ile aydınlatma konusunda sınırları zorlamakta. Elektrikli sürüşe özel navigasyon sistemi, dijital gösterge paneli, bağımsız ekranlı iDrive sistemi ve deri spor koltuklar da standart sunulmakta. Connected Drive programı parçası olarak sunulan park mesafe kontrol sistemi, acil durum çağrısı, yağmur sensörü, frenleyebilen cruise control sistemi, geri görüş kamerası, çarpışma önleme sistemi, Head-Up display de etkileyici donanımlar. i8, BMW’ nin elektrikli otomobillere özendirici 360 Degrees Electric programı ile daha da kolay kullanımlı hale geliyor.

SKODA VISION E

BEŞ KAPI COUPE FORMUNDA BİR SUV MODELİ OLARAK KARŞIMIZA ÇIKAN VISION E, 4645 MİLİMETRE UZUNLUK, 1917 MİLİMETRE GENİŞLİK VE 1550 MİLİMETRE YÜKSEKLİK ÖLÇÜLERİ İLE DİKKAT ÇEKİYOR. VISION E TASARIMININ YANINDA TEKNİK ALTYAPISI VE DONANIMLARIYLA DA SKODA TARİHİ İÇİN OLDUKÇA ÖNEMLİ BİR OTOMOBİL OLACAK. SKODA’NIN ÜÇÜNCÜ SEVİYE OTONOM SÜRÜŞ TEKNOLOJİSİ DONANIMINA SAHİP OLACAĞINI AÇIKLADIĞI ARAÇ, BARINDIRDIĞI İKİ ELEKTRİK MOTORUYLA 300 BEYGİRLİK GÜÇ VE SAATTE 180 KİLOMETRELİK MAKSİMUM SÜRAT DEĞERLERİNE SAHİP. SKODA’NIN LİTYUM-İYON YAPIDA BATARYALARA YER VERDİĞİ KONSEPT ARACIN, TEK ŞARJ İLE 500 KİLOMETREYE KADAR MENZİL DEĞERİ VAR.

TESLA MODEL X

Tesla’nın yeni otomobili Model X. Tesla’nm belirttiğine göre Model X’teki hava filtresi standart bir otomobildeki hava filtresinden yaklaşık ıo kat daha büyük. Şirket yetkilileri bu hava filtresinin bakterileri 300 kat, alerjenleri 500 kat, dumanı 700 kat, virüsleri ise 800 kat daha iyi filtre ettiğini belirtiyor. Kullanıcıların dokunmatik ekran üzerinde bu ayarı aktif hale getirebileceği ifade ediliyor. Tesla’nm crossover aracı Model X’in odaklandığı en önemli noktalardan biri de güvenlik.

Tesla Model X’te tüm bunlara ek olarak otopilot özelliği de bulunuyor. Önde bir kamera, radar ve 360 derecelik sonar sensörleri bünyesinde barındıran otomobilde bu özelliğin kullanılabilmesi için halen bir sürücüye ihtiyaç duyulduğunu belirtmek gerekiyor. Elektrikli otomobilin performansına bakıldığında Model X, 90 kW pille yaklaşık 402 kilometre yol kat edebiliyor.

Otomobilin performansa sahip modeli P90D, 0-100 kilometre hızlanmasını 3,8 saniyede, 900D modeli ise 0-100 kilometre hızlanmasını 4.8 saniyede tamamlıyor. Her iki otomobilin de sunduğu saatteki maksimum hız değeri ise yaklaşık 250 kilometre. Arkadaki koltukları öne yatırmaya ihtiyaç duymadan iç mekanda 7 kişilik oturma kapasitesi sunan otomobilin iç mekanında 17 inçlik dokunmatik ekran, sesle kontrol ve 17 hoparlör ses sistemi gibi özellikler yer alıyor.

Panoramik cam tavanıyla ferah bir iç mekan sunan Tesla Model X, ön siparişleri teslim etmeye başladı.