‘EN’LERİN YARIŞTIĞI BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ

‘EN’LERİN YARIŞTIĞI BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ

Birleşik Arap Emirlikleri, popüler turist destinasyonlarına ışıltılı, görkemli ve bir o kadar da gizemli alternatif arayan gezginler için ideal bir rota oldu son yıllarda. Sayısı her gün artan ziyaretçilerine sunduğu üst düzey konaklama seçenekleriyle, özellikle Dubai, rüya gibi bir tatil deneyimi yaşatıyor. Ama gitmişken diğer emirlikleri de görmeden dönmeyin deriz.

Gezi amacınız ister alışveriş, ister farklı bir kültür tanımak, isterse de deniz tatili olsun, aradığınızı ve muhtemelen daha fazlasını Birleşik Arap Emirlikleri’nde bulacaksınız. Birleşik Arap Emirlikleri, her ne kadar pek çok kişi için yalnızca Dubai’den ibaret olsa da, ülkede keşfetmeye değer başka yerler de var. Bunların en önemlilerinden biri, Dubai’nin güneyinde, ziyaretçileri bir saatlik araba yolculuğunun sonunda bekleyen, Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti olan Abu Dhabi (Abu Dabi)… Ankara-İstanbul ilişkisi gibi geliyor bana… Aslında siyasi, endüstriyel, kültürel güç de, ekonomik güç de Abu Dhabi’de ama tatilcilerin ilk tercihi daha çok tanınan Dubai oluyor.

Çöl ikliminin hâkim olduğu BAE’de hava sıcaklığı yıl boyunca 20 derecenin altına inmiyor. Ziyaret için en ideal zamanlar kasım-mart ayları arası. Özellikle soğuk kış günleri burada deniz, kum, güneş tatili yapmak için ideal zaman. Yaz aylarındaysa BAE çok çok sıcak oluyor.

Dünyanın en modern şehirlerden biri olan Abu Dabi, ışıltılı sokakları, masmavi denizi ve etkileyici gökdelenleriyle başınızı döndürecek. Dünyanın en popüler kentlerinden bir tanesi olan Dubai ise, birçok kişinin Birleşik Arap Emirlikleri’ne gitmesinin başlıca sebebi… Siz de çölün üzerinde bir serap gibi yükselen bu büyüleyici şehre giderseniz; dünyanın en yüksek binası olan Burj Khalifa’yı (Burç Halife), Dubai Mall’ı (Dubai Alışveriş Merkezi) ve palmiye şeklinde, insan üretimi bir ada olan Palm Jumeirah’ı (Palmiye Adası) görmeyi unutmayın. Birleşik Arap Emirlikleri’nde daha bütçe dostu bir tatil düşünenler ise, Ajman’ı tercih edebilirler.

Genç Ülke

Birleşik Arap Emirlikleri, dünyanın en bilinen ülkelerinden biri ama sadece 52 yaşında. Bağımsızlıklarını ilan eden yedi emirlikten oluşan ülke, 2 Aralık 1971 yılında kuruldu. Bağımsızlık Günü olarak kutlanan bu gün aynı zamanda anayasanın da oluşturulduğu gün. 52 yıl önce yedi emirlik birleşme kararı alınca da Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) adını aldı.

Kurulduğunda sadece 500 bin civarı nüfusa sahip olan BAE’da günümüzde yaklaşık 10 milyon insan yaşıyor. Nüfusun sadece yüzde 16’sı yerli, geri kalanıysa ülkeye çalışmaya gelen yabancılardan oluşuyor.

Temizlik İmandan mı?

BAE temizliği ile dikkat çeken bir ülke. Ama öğreniyorum ki insanlar temiz olduğu için değil temizleyen çok olduğu içinmiş. ‘Kıtaaltı ülkeleri’nin vatandaşı bu insanlar, temizlik yaparak rüyalarında göremeyecekleri paralar kazanıp ülkelerine gönderiyorlar ama ikinci sınıf muamelesi gördüklerinden havaalanında güvenlikten ayrı kapıdan geçip ayrı terminalden uçmalarına izin veriliyor sadece.

Emirlikler birleşmeden önce Abu Dabi ile Dubai arasında kontrol karakolları varmış. Şimdi korunan bu ‘tarihi’ eserlerin Dubai tarafı çöl, Abu Dabi tarafıysa yeşillik. Dubai’den Abu Dabi’ye arabayla giderken Dubai’ye geldiğinizi hemen anlıyorsunuz. Çünkü yeşillik bitiyor, manzaranıza çöl kumları eşlik etmeye başlıyor. Zira bu topraklar için yeşillik, zenginlik demek. Burada yeşili korumak su, yani para gerektiriyor. Abu Dabi yeşil, Dubai ise bina; yüksek yüksek binalar şehri.

Mimari Harikalar ve Kültürel Zenginlik

‘En’lerin ülkesi Birleşik Arap Emirlikleri… Dünyanın en yüksek binası olarak bilinen Burj Khalifa (Burç Halife), Dubai’de ve 165 katlı. Aslında ilk olarak adı Burj Dubai olarak planlanmış ancak binanın açılışını yapan Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid El Maktum radikal bir karar alarak yapının adını değiştirir. Abu Dabi’nin Emiri Şeyh Halife inşa süresince yaşanan sıkıntılar nedeniyle Dubai’ye 10 milyar dolarlık destek sağlayınca esere adı verilir ve Burç Halife olur. Rüzgarlarda 1.8 metreye kadar esneme özelliği bulunan kulenin inşasında 31 bin ton çelik kullanıldığı biliniyor. 828 metreyi bulan yüksekliğe sahip kulenin en üst ve en alt noktaları arasındaki sıcaklık farkı 10 dereceyi buluyormuş. Fark eden sadece ısı değil elbette. İki nokta arasında iftar saatlerinde bile fark oluyormuş. Bu kadar yükseklik ürkütmesin sizi çünkü 125. kata yani yaklaşık 460 metreye sadece 55 saniyede çıkılıyor.

En’lerin ülkesi olan ülkede, dünyanın en büyük camisi bulunuyor. En yüksek binaya cevaben yapıldığı söylenen Grand Mosque Sheikh Zayed (Şeyh Zayed Camii), Abu Dabi’de. Ülkenin kurucusu Şeyh Zayed’in adını alan eser, uluslararası tasarım yarışmasında birinci olan Suriyeli Mimar Yousef Abdelky imzasını taşıyor. Türk ve Arap mimarisinin yanı sıra Hindistan ve Kuzey Afrika gibi pek çok mimari detayı barındıran yapı, dünyanın farklı tasarımlarına ev sahipliği yapıyor.

Yaklaşık 41 bin kişinin aynı anda ibadet edebildiği camide rekor rakamlar bulunuyor. İçindeki İran tasarımı halı, dünyanın en büyük yekpare halısı olma özelliği taşıyor. Camide bulunan çini panolardan bir kısmı İznik çinileri ile süslenmiş. Çiniler, sır-altı tekniği ile yapılmış. 15. ve 16. yüzyıl Türk çini sanatının en zarif örnekleri, Reis-ül Hattatin (Hattatların Reisi) Hasan Çelebi’nin imzasını taşıyor. Kapının üstünde iki taraftaki nişlerdeki, 1,5 x 2,5 m ölçülerinde, 12 parça çini ve kubbe kasnağında yer alan her biri 30m. olan üç parça çini Hasan Çelebi’nin eseri.

Yapıdaki Türk izleri mermerlerde de devam ediyor. Yapının Türkiye’den getirtilen damarsız ve eşsiz güzellikte mermerlerinin uygulayıcısı da Türkler olmuş. Caminin mihrabı olağanüstü güzellikte bir tasarıma sahip. Allah’ın 99 isminin kufi stili ve altın-cam mozaikle harmanlanarak yazıldığı uygulama, göreni hayran bırakıyor.

Ülkedeki çoğu şey yeni. Bizdeki gibi tarihi eserleri yok ama sıra dışı fikirleri var. Günde yüzbinlerce insanın gezdiği ve dokuz katlı otoparkı bulunan Dubai Mall’un içinde dinozor iskeleti sergileniyor mesela. 2008 yılında Amerika’da, Dana Quary, Wyoming’de bulunan dinozor kemikleri hava yoluyla ülkeye getirilmiş. 24,4 metre uzunluğunda, 7,6 metre yüksekliğindeki dinozor figürü çok dikkat çekiyor.

Gelenekten Geleceğe

Sonsuz rekabetin hayrı bu olsa gerek. Dubai’nin dinozorundan sonra Abu Dabi’deki Marina Mall da sergilemek için bir mamut getirdi.

Sorbonne Üniversitesi’nden sonra Louvre Müzesi de Abu Dhabi’de açıldı. Ülkemin binlerce yıldır bağrında taşıdığı eserler geliyor da aklıma… Biz de böylesine marka olmuş bir müze hak etmiyor muyuz sizce?

Emirlikler arasında ulaşımı sağlayan otoban kenarında dikkatli gözlerin görebildiği çifte teller var. Amaç develerin yola inmelerini engellemek. Deve kıymetli, üstelik deveye çarpınca insan ölümleri de çok oluyormuş. Deve ölürse ödenen cezalar 100 bin dirhemi bulabiliyormuş

Yedi emirlik arasında bulunan Sharjah (Şarja) Emiri Al Qasimi, en radikal kararlara imza atan emirlerden. Emirliğinde içki içmek de satmak da yasakmış. İçki ruhsatı da verilmiyormuş. Kimilerine göre bütün emirlikler içinde en az bilinen ve gelişen emirlik olması da bu nedenden. Çünkü hiçbir Avrupalı veya Amerikalı burada yaşamak veya çalışmak istemiyor. Dolayısıyla Şarja’nın yerli nüfusu dışında ülkede Hintli, Pakistanlı ve Mısırlılar çalışıyor.

Hemen yanında bulunan Ras al Khaimah (Resü’l Hayme) Emiri biraz daha farklı düşünüyor olmalı ki burası tam bir sayfiye yeri. Ayrıca emirlikte pek çok büyük uluslararası yatırım ve turizm grubunun eserleri ve inşaatları yer alıyor.

Düşürün yolunuzu… Sıra dışı fikirlerin uygulandığı, ‘en’lerin yarıştığı, çölden mimari harikalara dönüşen binaların memleketi Birleşik Arap Emirlikleri sizi bekliyor

 

7 Emirlik Hangileri?

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), yedi emirlikten oluşuyor. Abu Dhabi (Abu Dabi), Dubai, Ajman (Acman), Fujairah (Füceyre), Ra’s al Khaimah (Resü’l Hayme), Sharjah (Şarika) ve Umm al Qaiwain (Ummül-Kayveyn). Baş emirlik, yani başkent ise Abu Dhabi. En çok tanınan ve en çok turist çeken ise Dubai.