Gaziantep’in Hışva Han’ı

Gaziantep’in Hışva Han’ı

Tarihi Hışva Han’ı restore ettirerek restoran haline getiren iş kadını Mine Özmen, tarihi bir değeri hayata döndürmenin heyecanını yaşıyor. Hışva Han Restoran, sanayi sektöründe faaliyet gösteren ailenin ilk turizm yatırımı olsa da, sektörde bu yatırımı başka yatırımlar da izleyecek gibi görünüyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’i, daha önce oğlu için restore etmiş olduğu 145 yıllık bir Antep evinde ağırlayan Mine Özmen, turizm sektörüne atılmalarının hikayesinin böyle başladığını anlatıyor. “Fatma Hanım, tarihiAntep evlerimizden birini bu şekilde değerlendirmemden çok etkilendi ve Hışva Han’ın restorasyonunda benimle işbirliği yapmaktan keyif alacağını söyledi”. Mine Özmen, sahibi olduğu Hışva Han Restoran’ın kuruluş hikayesini bu sözlerle aktarıyor. 500 yıllık tarihi olan bir yapının tekrar hayata geçirilmesinden müthiş bir heyecan duyduğunu söyleyen Özmen, “Hışva Han bizim

İlk turizm yatırımımız, ancak ailecek çalışmayı ve üretmeyi çok sevdiğimiz için eminim bu sektörde başka yatırımlarımız olacak” diyor.

500 yıl içerisinde bir dokunun günümüzde aynı hizmet için tekrar hayata geçmesi eşsiz bir tesadüf. Gaziantep zaten tarihi ve eşsiz lezzetleriyle UNESCO’nun yaratıcı şehirleri arasında yer alıyor. Hışva Han’ın restorasyonu, Anıtlar Kurulu’na bağlı olarak tamamen aslına uygun bir şekilde yapıldı. Eski kimliğini zedelemeden modern dokunuşlarla günümüze uyarlandı. Tabii ki zorlu ve sıkıntılı yanları olan bir süreç oldu. Ancak, doğru ekipler bir araya getirilerek bu sorunlar aşıldı.

Hışva Han öncelikle çarpıcı bir dekorasyona sahip ve bu bölgede daha evvel görülmemiş bir tasarım anlayışıyla ele alındı. Mistik ve modern detaylarla zengin bir atmosferi var. Tüm bu detaylar, Gaziantep’in incelikli ağırlama kültürü ve misafirperverliğiyle birleşince beklentilerin üzerinde bir deneyim imkanı sunuyor.

UNUTULMUŞ LEZZETLER

Hışva Han’ı rakiplerinden ayıran en önemli özellikler servis, yemek, konaklama ve işletme konularında dünya standartlarında verdiği hizmet. Muhteşem Gaziantep mutfağının klasiklerini hakkıyla hazırlayıp servis etmeye özen gösteriyorlar. Gaziantepliler’in evlerinde anneannelerinden hatırladıkları tatlar burada tekrardan sofralara taşınıyor. Gaziantep’te bir restoranda omaç, bastık kızartması, tarhana eritmesi gibi eski tatların bulunabileceği kimsenin aklına gelmezdi. Ancak burada bunların hepsi ve çok daha fazlası sunuluyor. Menüde ağırlıklı olarak Gaziantep mutfağının lezzetleri var. Buna ek olarak Antakya mezeleri ve dünya mutfağından bazı yemekler de servis ediliyor.

KADIN GİRİŞİMCİ

Restoran işletmeciliği erkek egemenliğinin hissedildiği bir sektör olabilir. Ancak Mine Özmen bu alanda bir kadın olarak var olmanın kesinlikle avantajlı olduğunu düşünüyor. Bu düşüncesini şöyle açıklıyor: “Biz kadınlar, evlerimizde kullandığımız her ürünü, yaptığımız her düzeni çok önemseriz. Hatta bazen detaylarda boğuluruz. Hizmet sektöründe bunun çok önemli bir avantaj olduğunu düşünüyorum. Bunun dışında birGaziantepli olaraksanayi alanında gösterdiğimiz bu üretkenliği ve başarıyı, şehrimizi canlandırmak, daha çok istihdam sağlamak ve şehrimizi tanımayan insanlarla tanıştırmak için turizm alanında da göstermemiz gerektiğini düşünüyorum.”

 

 

HIŞVA HAN

Hışva Han, Pamuk Kozası olarak da bilinen Lala Mustafa Paşa Hanı, Gaziantep Kalesi’nin eteklerinde, Handan Bey Çarşısı’nda inşa edilmiştir. Han, külliyenin merkez yapısını oluşturmuştur. Külliyeyi oluşturan yapılardan hamam ve Susamhanenin batı duvarına bitişik olarak yapılmıştır. Külliyeyi oluşturan yapılardan Bedesten ve Mir-i Miran Mescidi hanın doğusunda yer aldığı ve Kurtuluş Savaşı yıllarında yıkıldığı bilinmektedir. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde de Antep’in en meşhur hanı olarak geçmektedir ancak hanın ne zaman yapıldığını gösteren bir kitabe bulunmamaktadır. Vakfiyesinin tarihi (Hicri 985) 1577 olup, 1563-1577 yılları arasında Lala Mustafa Paşa’nın Halep ve Şam Beylerbeyliği görevinde bulunduğu yıllarda yapılmış olduğu düşünülmektedir. Gaziantep’teki hanların büyük bölümü geçmişte olduğu gibi bugün de ticaretin yoğun olduğu kale çevresinde bulunmaktadır. Tek katlı hanlar gurubuna giren yapı, Gaziantep’in en eski ticari yapılarından biri olarak da ayrı bir özelliğe sahiptir. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonu yaptırılmıştır.

 

 

TARİH BOYUNCA HANLAR

Hanlar,Selçuklu Osmanlı sivil mimari yapılarında önemli bir yere sahip olmuştur. Tasarımlarına uygun olarak ticari amaçlı kervanların, seyahat halinde yolcuların, geceyi rahat ve emniyet içerisinde geçirebilmeleri için inşa edilmiş aynı zamanda hem misafirhane, hem de pazar olan,harp zamanlarında da erzak ve mühimmat ambarı olarak hizmet veren önemli yapılardır. Dış görünüşleriyle bir ve kaleyi andıran hanların, içine girildiğinde bir ticaret kervanının her türlü ihtiyaçlarını karşılayabilecek sosyal tesis niteliğindedir. Günümüze kadar ulaşabilen hanlar ilimizin nasıl bir ticaret merkezi ve ticaret kafilelerinin uğradığı bir kent olduğunu göstermektedir.

Hanlar iki kısımdır; menzil adı verilen yapılar, ulaşım yolları üzerinde inşa edilenlerdir. Şehir hanları ise, tamamen ticari amaçla kullanılmaktadır. Hanın bir bölümünde genelde üst katta gelen tüccarların konaklamaları için odalar bulunur, diğer bölümünde ise ambarlar ve geniş avlular yer alırdı. Genelde giriş katta olan ahırlar ise bu malları taşıyan katırcı kervanlarının hayvanları için ayrılmıştır, Gaziantep’te vaktiyle 31 Han varlığı bilinmektedir. Bunlardan bir kısmı yıkılarak yokolmuş, bir kısmı ise değişikliğe uğrayarak varlıklarını devam ettirmektedir.

14. ve 15. yüzyıllarda yapılıp günümüzde eski fonksiyonlarını kısmen veya tamamen sürdüren hanlar şunlardır. Şire Hanı, Tuz Hanı, Paşa Hanı (Lala Mustafa Paşa Hanı) Mecidiye Hanı, EmirAli Hanı, Anadolu Hanı, Kürkçü Hanı, Belediye Hanı, Elbeyli Hanı, YeniYüzükçü Hanı, Tütün Hanı, Hacı Ömer Hanı, Büdeyri Hanı, Millet Hanı ve Yeni Han’dır.

>

 

 

Mine Özmen Hıvşa Han’ı Anlatıyor

Öncelikle sizi tanımak isteriz.Bize kısaca kendinizden, hobilerinizden ve sizi tanımlayacak özelliklerinizden bahseder misiniz?

1969 Gaziantep doğumluyum. Kız meslek lisesi ev ekonomisi bölümünde okudum. 3 kız kardeş olarak pozitif ve destekleyici bir ortamda büyüdüm. Ailemden aldığım en büyük mirasım dürüstlük ve çalışkanlık oldu. Antikalar en büyük hobim. Dekorasyon ve sofra sunumlarına da meraklı ve özenliyim. Daha önce organizasyon sekteründe olma sebeplerim de bu konular diye düşünüyorum. Misafir ağırlamak benim için çok büyük bir zevk. Zaten Gaziantep’li olmak bu anlamda da bir ayrıcalık. Hışvahan’a gelen misafirlerimi de aynı evimdeki özenle ağırlamaya çalışıyorum.

Gaziantep 7500 yıllık tarihi ile dikkat çeken bir şehir. Yoğun emeklerle otel ve restoran olarak hizmete kazandırılan Hışva Han fikri nasıl doğdu?

Oğlum Oğuz için 145 yıllık bir Antep evi restore ettik; ipek Hanım Konağı. Sayın Fatma Şahin, unutulmuş değerlerimizden biri olan, tarihi Antep evlerimizden birinin bu şekilde değerlendirilmiş olmasından çok etkilendi. ‘Hışva Han’ı Gaziantep’e kazandırmak için birlikte çalışmalıyız’ dedi. Hışvahan’ı el birliği ile hayata geçirmiş olduk.

Aile olarak sizi ticaretten hizmet sektörüne kaydıran sebepler nelerdir? Bu konuda daha önceleri deneyiminiz oldu mu?

Biz Gaziantep gönüllüsü bir aileyiz. Hiçbir zaman şehrimize yatırım yapmaktan kaçınmadık. Bu arada da hali hazırda İstanbul’da bir restorantımız bulunmaktadır. Sırçacı 14, tam 5 yıldır Yeniköy’de hizmet veriyor.

Klasik Osmanlı hanlarından olan Hışva Han sanırım Gaziantep’in en büyük hanı. Bu kadar büyük bir alanın restorasyonunu tamamlamak sizin için zor olmadı mı?

Elbette ki zor oldu. Fakat, deneyimli mimarlar ve danışmanlardan oluşan çok yetenekli bir ekiple çalıştım. Mahmut Anlar ve Emrah Halimoğlu taşve ışığı çok güzel buluşturdu. Heranı zor ama keyifli bir süreçti. Bu nedenle vazgeçilmez bir mekan haline geldi.

Hizmet ve kalite politikalarınızdan bahseder misiniz?

Çalışan ve üreten, pozitif bir ekiple ilerliyorum. Güler yüzlülük ve saygı önceliği ile hizmet veriyoruz. Ağırladığımız bütün misafirlerimizin kendini özel hissetmesini sağlıyoruz.

Yemeklerinizin yapım süreci nasıldır? Bu olağanüstü lezzetler nasıl ortaya çıkıyor?

Özellikle Gaziantepli şeflerle çalışmaya özen gösteriyorum. Çünkü Gaziantep mutfağında mevsimsel çeşitlilik var. Bu konuları ancak bir Gaziantepli bilir. Doğrama denildiğinde Antepli, onun patlıcanlı şahane bir yemek olduğunu bilir.

Hitap ettiğiniz müşteri portföyü nedir?

Yemek, bir sanat işi. Gazianteplinin en büyük özelliği gurme oluşları. Biz öyle bir misafir potansiyeline sahibiz ki, anneannelerinin yaptığı yemeklerin lezzetini burada bulabiliyorlar. Hem yemeklerden hem ambiansdan çok keyif alıyorlar. Hedeflediğim profil de zaten buydu.

Ustalar meslek satmaz, lezzet satar. Sizin Hışvahan’da mutlaka tadına bakmalısınız diyebileceğiniz spesiyaliniz nelerdir?

Omaç, mıcırık aşı, bastık kızartması, zeytin böreği, şiveydiz.

Kaç kişilik bir ekiple çalışıyorsunuz?

Ekibimiz 50 kişi.

Hışva Han’ın mutfağını tanımlamak gerekirse tarihi bir mutfak mıdır? Yoksa güncel bir mutfak mı?

Geleneksel tariflerle tam bir Gaziantep mutfağı.

Bir bölgenin mutfağının yaşayabilmesi için sürekli güncellenmesi lazım. Geçmişten güncelleyerek servis ettiğiniz tatlar var mıdır?

Gazintep mutfağı güncellenmemesi gereken bir mutfak. Biz zaten bu mutfağın yaşaması ve tanıtılması için çabalıyoruz. Yeni neslin, bu mutfağı sürdürmesi çok önemli.

Hışva Han’ın lezzet sepetini incelersek Anadolu’nun diğer bölgelerinden mutfağınızda kullandığınız ürünler var mıdır?

Erzincan’dan tulum peyniri, Antakya’dan nar ekşisi.

Son olarak neler eklemek istersiniz?

Böyle bir yeri Gaziantep’e kazandırmaktan çok gururluyum. Gençlere örnek olmak, istihdam sağlamak ve yüreklendirmek çok önemli. Gençlerimiz geleceğimizdir. Bu inançla yılmadan çalışmaya devam edeceğiz.