Masallar Ülkesi Fas

Masallar Ülkesi Fas

Hem çok yakın hem de çok uzak… Berberi medeniyetinin ana vatanı olan Fas; yemekleri ve gelenekleriyle kültürümüze benzese de, dili ve yönetim biçimiyle bizden çok farklı bir ülke.

İslam mimarisinin en nadide eserlerini görebileceğiniz, Sahra Çölü’nde mistik bir yolculuğa çıkabileceğiniz gibi okyanusa kıyısı olan şehirlerinde sıcak bir tatilin tadını çıkartabileceğiniz masallar diyarı Fas, hermevsim tüm dünyadan gezginleri ağırlıyor.

Fas, Afrika kıtasının kuzey batısında, bir tarafında Akdeniz diğer tarafında Atlantik okyanusu boyunca uzanan esrarengiz bir ülke. 32 milyon nüfuslu ülkenin çoğu müslüman ve bu nüfusun çoğunluğu da berberi.

Başkenti Rabat olmasına rağmen en büyük şehri Kazablanka. Ülkenin kültür başkenti ise Marakeş. Fas’ın dünyaca ünlü bu şehirleri her yıl turist akına uğruyor.

Ülkenin büyük çoğunluğunu kurak topraklar ve çöller oluşturuyor. Dünyanın en büyük çöllerinden biri olan Sahra Çölü’nün bir bölümü yine burada yer alıyor. Develerle çölü geçmek, Fas’ın inanılmaz güzel coğrafyasını keşfetmek ve köylerini ziyaret etmek, insanlarla temas kurmak unutulmaz bir deneyim.

Fas, Afrika kıtasında olup da, Afrika birliğine üye olmayan tek ülke.

 

 

KISACA FAS TARİHİ

Fas Krallığı’nın tarihi, 788 yılında Araplar’ın Kuzey Afrika’yı keşfetmesi üzerine Müslüman hanedanlarının yönetmesiyle başlıyor. Daha sonra Osmanlı’nın yardımıyla işgalcileri püskürtüp 16. yüzyılda altın çağını yaşıyor. 1860 yılında ispanya, Fas’ın kuzeyini işgal ediyor ve Fas’da bu dönemde gerileme dönemi başlıyor. Daha sonra 1912 yılında ülke bir Fransız sömürgesi oluyor. 1956 yılına kadar bağımsızlık mücadelesi sürüyor ve sonunda Fransızlar ülkeyi terk ediyor. 2011 yılında Arap Baharı ile beraber Fas’ın bir çok şehrinde ayaklanmalar ve devlete karşı demokrasi söylemleri ortaya çıkıyor. Daha sonra yapılan erken seçim ile anayasa üzerinde bir çok değişilikliğe gidiliyor ve Fas bugünkü yönetim halini alıyor.

 

 

Fas Kültürü

Arap kültürünün hakim olduğu coğrafyada halk arasında konuşulan Arapça, diğer Arap ülkelerinden farklı. Adına Darija deniliyor. Uzun yıllar Fransa sömürgesi altında kaldığı için resmi dili Fransızca ve devlet işlerinin hepsi Fransızca yürütülüyor. Okullarda eğitim Fransızca. Şaşırtıcı bir şekilde halkın çoğunlu en az üç dil biliyor.

Bu diller Fransızca, İngilizce, İspanyolca ve Arapça dillerinden üçü oluyor genellikle.

Halkı genel olarak yardımsever insanlardan oluşuyor. Bir zamanlar Osmanlı’nın Fes üretim yeri olduğundan adını da buradan almış. Aslında Fas’a bir tek biz Fas diyoruz. Dünya Fas’ı Morroco olarak tanıyor. Fas’ın bir çok köyünde hala elektrik yok. Fakirlik ve yoksulluk daha çok güney kısımda boy gösteriyor. Burada ise halk geçimini halı işlemeciliğinden, tekstilden ve tarımdan sağlıyor.

Fas’a Gidiş

Fas’a gitmenin farklı yolları var. Birisi İstanbul’dan olarak Marakeş, Rabat yada Kazablanka şehirlerine alabileceğiniz uçak bileti. Tabii bunun yerine, turizm şirketlerinin paket turlarına da katılabilirsiniz. Vizyon Turizm de Türkiye’den Fas’a tur organizasyonu yapan acentalardan biri.

Fas’a ayrıca İspanya, Madrid ya da Barcelona aktarmalı uçabilirsiniz. Eğer Schengen vizeniz var ise İspanya’nın güneyinde bulunan Algaciras şehrine gidebilir ve buradan feribot ile de Fas’a geçebilirsiniz. İspanya içi ulaşımda tren ağlarının tamamı hızlı tren ve İstediğiniz her yere bu trenlerle gidebilirsiniz.

Fas, geçmişe yolculuk yapmak isteyenler için en güzel destinasyonlardan biri olarak dikkat çekiyor. Sanki bin yıl önce Avrupa’ya ışık saçan Endülüs medeniyetinin içinden fırlayıp karşımıza çıkmış izlenimi veriyor.

Ayrıca Fas’ın egzotik geleneklerini de unutmamak gerekli. Fas’ta ‘Aruz’ ismi verilen düğünler genellikle yedi gün sürüyor. Oradayken bir düğüne rast gelirseniz izlemeden geçmeyin.

Öte yandan Fas’ın en önemli geleneklerinden biri de nane çayı. Misafirperverliğinde bir göstergesi olan nane çayını geri çevirmemek önemli…

FAS ŞEHİRLERİ

Marakeş

Marakeş labirent gibi sokaklarıyla renkli kent yaşamını misafirleriyle buluşturuyor. Yine Marekeş’in sembolü olan Koutoubia Camii, farklı mimarisi ve bahçesiyle turistlerin uğrak yeri oluyor.

Ve Djemaa El Fna Meydanı’da Marakeş ruhunun yaşandığı nokta olarak gösteriliyor. Kültür aşıklarının şehri Marakeş aynı zamanda açık bir pazar olmasıyla alışveriş için bir cennet. Ünlü Fas halıları, el işlemeleri ve Fas kültürüne ait herşeyi Marakeş’in ara sokaklarına girdiğinizde bulabilirsiniz.

Marakeş’de ayrıca Marakeş Müzesi’ni ziyaret edebilir, palmiye ağaçlarıyla süslenmiş Menala Bahçeleri’nde keyifli bir yürüyüş yapabilirsiniz. Şehrin tam ortasında sessiz, huzur bahçesi olan ve bir çok çeşit bitkisiyle sizi hayran bırakacak Majorelle Bahçesi’ni de gezebilirsiniz. Marakeş’in ünlü sarayı Bahia Sarayı ise bizim Topkapı sarayı niteliğinde. Ayrıca şehrin sembolü haline gelmiş 800 yıllık geçmişe sahip Kutubiye Camii de burada.

Kazablanka

Dünyanın en büyük dini anıtlarından birine ev sahipliği yapan bir şehir. Şehirde Fransızlar’ın bir çok izini görmek mümkün. Atlas Okyanusu kenarında olan bu şehirde, 1942 yapımı ünlü Kazablanka filminden iz bulmak pek mümkün değil. Fas’da ilk durağınız burası ise hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz.

Rabat

Fas’ın başkenti. Fasın diğer şehirlerine oranla en temiz olanı. Şehir hayatı arayanlar için Rabat güzel bir tercih olacaktır.

Fez

Ülkenin sanat ve kültür şehri burası diyebiliriz. Dünyanın ilk üniversitesi bu şehirde kurulmuş. Daracık karma karışık sokakları arasında kaybolmanız kaçınılmaz. Kocaman mavi kapıdan girdikten sonra kendiniz Fez’in sokaklarına bırakabilirsiniz. Şehrin tepesinde bir “kasbah”, yani kale bulunur.

Meknes

Cezayir sınırına yakın olan bu şehirde görülecek en önemli yer Kraliyet Sarayı.

Tanca

Fas’ın kuzeyinde bulunan bir liman şehri. Kahvehaneleriyle ünlü. Buradan Cebelitarık Boğazı’nı vapur ile geçerek İspanya’ya geçebilirsiniz.